A Golgota Magyarországon

Isten kegyelméből ma Magyarországon közel 20 városban működik Golgota Gyülekezet. Isten sok magyar hívőt és több misszionáriust hívott el az ezekben a gyülekezetekben való szolgálatra. A munka folyik tovább, imádkozó szívvel állandóan abba az irányba megyünk, amerre az Úr indul és indít bennünket.

Reméljük, hogy amint az alábbi sorokat olvasod, az Úr Téged is közbenjárásra buzdít majd ezért az országért, melynek olyan nagy szüksége van a Mindenható kegyelmére és gyógyító érintésére.

Így kezdődött...

1990-ben Brian Brodersen pásztor (aki akkor a kaliforniai Vistában működő Calvary Chapel pásztora volt) missziós útra érkezett Jugoszláviába, majd Magyarországra. Az evangelizációs csoporthoz csatlakozott egy magyar pásztor, aki a kommunizmus ideje alatt szolgált, és tevékenysége miatt még a börtönt is megjárta. A tengerentúlról érkező keresztények őszinte hite és a szolgálatuk látható gyümölcsei magukkal ragadták. Isten örömhíre – miszerint a Fiút nem azért küldte, hogy elítélje a világot, hanem, hogy megtartassék a világ őáltala – jó talajra hullott. Ez a magyar pásztor hívta 1990-ben az amerikai Calvary gyülekezetben szolgálókat Magyarországra, hogy az ország déli részén, Baján hirdessék az evangéliumot. Hát, így kezdődött...

1991. kezdetén a Baján szolgáló Brian megkérte Greg Opeant (aki akkor a kaliforniai Redlandsben működő Calvary Chapel ifjúsági pásztora volt), hogy utazzon Magyarországra, és legyen segítségére. Rod Thompson (aki akkor az ausztriai Calvary Chapel konferenciaközpont vízvezeték-szerelője volt, és aki később a kastély és konferenciaközpontban folyó szolgálatokat vezette) csatlakozott Greghez. Ők annak érdekében, hogy környezetüket szolgálhassák, illetve ők maguk is elsajátítsák a magyar nyelvet, a Baptista gyülekezet helyiségében angol klubot indítottak.

Munkájuk gyümölcseként egy maréknyi magyar csapat 1991. tavaszán elkezdett a Bajai Speciális Iskolában összejönni, ahol egy hatékony szolgálatot is útjára indítottunk az ott tanuló ill. bentlakó fogyatékos gyerekek felé. 1991. szeptemberében hivatalosan is megalakult a bajai gyülekezetünk, és haladéktalanul elkezdtünk szolgálni a tompaiak felé, először ők jöttek át hozzánk hetente, azután már Tompán is voltak összejövetelek.

1991-ben alig volt a nyugat hatása érezhető az országban, különösen délen. (Az utolsó orosz katonai osztag, ami történetesen éppen Baján állomásozott, épphogy egy hónappal Greg és Rod érkezése előtt hagyta el az országot). Maga a tény, hogy külföldiek voltak, valahogy vonzotta a misszionáriusokhoz az embereket. Ahogy valakivel valamilyen okból kapcsolatba kerültünk, azt kérdezték: „Mi szél hozott ide Magyarországra?", így azonnal adott volt a lehetőség, hogy Krisztus evangéliumáról lehessen beszélni. Hamarosan kialakult egy kis közösség, ahol mindenki egyenként átadta az életét az Úrnak. Rövid idő után már nem volt elég csak egy bibliaórát tartani alkalmanként, azt kérték, hogy hétfő-kedd-szerdán legyen dupla óra, emellett egy-egy óra volt csütörtök-péntek-szombat este is. A vasárnapunk volt csak szabad, de boldogok voltunk, hogy Isten ilyen elfoglaltságot bízott ránk.

Az Úr hamarosan több ajtót is nyitott más városokban, ahogy a hozzánk érkezők látták azt az őszinte hitet és örömöt, ami azokból a keresztényekből sugárzott, akik befogadták az életükbe az Urat. Így hívtak meg minket Szegedre is, ahol az Úr munkája nyomán a hívők kis maroknyi csapata rövid időn belül megsokszorozódott. Ekkor történt, hogy egy család, aki Észak-Magyarországról érkezett és csak a szabadságát töltötte itt, egy utcai evangelizáción megtért az Úrhoz. A következő pár hónapban folyamatosan érkeztek tőlük a levelek, amelyekben arra kértek minket, hogy szolgáljunk az ország északi határán fekvő Esztergomban is. Egészen konkrétan: küldjünk valakit, aki tanítja az Igét és vezeti a dicsőítést.

Isten gondoskodott róluk és néhány srác hamarosan megkezdte a szolgálatot Esztergomban. Röviden ennyi tehát. Azóta Isten új lehetőségeket nyitott meg, és nemcsak Baján, Szegeden és Esztergomban jöttek létre gyülekezetek, hanem Budapesten, Debrecenben, Kaposvárott, Vácott, Dunaújvárosban, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Sárbogárdon, Szombathelyen, Tatabányán, Tompán és Vésén. Mindemellett úgy érezzük, hogy még további gyülekezetek plántálása és missziók kiküldése áll a küszöbön.

Ha szeretnél többet tudni a magyarországi golgota gyülekezetekről, kattints IDE.